Φορτέτζα

Ενετικά Κάστρα

Φορτέτζα

Το Ρέθυμνο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, ήταν κατοικημένη από την αρχαιότητα και άκμασε υπό την ενετική κυριαρχία μεταξύ του 13ου και του 17ου αιώνα. Ανάμεσα στα πολλά εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα και ορόσημα του Ρεθύμνου είναι η Φορτέτζα, ένα από τα μεγαλύτερα ενετικά κάστρα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το φρούριο βρίσκεται στο λόφο του Παλαιούκαστρου, όπου υπήρχε αρχαίος ναός που τιμούσε τη θεά Άρτεμη. Όπου κι αν βρίσκεστε στο Ρέθυμνο, αν κοιτάξετε ψηλά, μπορείτε να δείτε τη Φορτέτζα σε όλη τη μαγευτική της αίγλη.

Αυτή η τεράστια κατασκευή χτίστηκε το 1573 από τους Ενετούς, στη θέση των ερειπίων ενός παλαιότερου φρουρίου, για να προστατεύσει την πόλη από την εισβολή των Οθωμανών. Για την κατασκευή του δούλεψαν καταναγκαστικά περισσότεροι από 100.000 Κρήτες και 40.000 κοπάδια ζώων. Το 1645, μια ακόμη ισχυρή οθωμανική επιδρομή απείλησε την πόλη και ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης κατέφυγε στη Φορτέτζα. Οι Ενετοί ηττήθηκαν στον πέμπτο οθωμανικό – ενετικό πόλεμο και η ακρόπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, καθώς οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη. Το φρούριο παρέμεινε σε χρήση από τους Οθωμανούς για αιώνες μετά και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη του Ρεθύμνου είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που πολλοί κάτοικοι του χώρου μετακόμισαν αλλού και τα σπίτια τους γκρεμίστηκαν.

Μετά από εντατική αποκατάσταση κατά τη δεκαετία του 1990, το κάστρο της Φορτέτζας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έβλεπαν τα τεράστια τείχη και τις επάλξεις, τους προμαχώνες, τις οχυρωμένες πύλες και την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και της ακτής. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου Τριχίνας δίπλα στο τζαμί Ibraham Han εντός των περιφραγμάτων, καθώς και το θέατρο Ερωφίλη του 20ου αιώνα, το οποίο φιλοξενεί πολλές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Διατηρώντας αιώνες ιστορίας μέσα στα τείχη του, η Φορτέτζα παραμένει το πιο εντυπωσιακό ορόσημο και μνημείο του Ρεθύμνου.

Φραγκοκάστελλο

Το Φραγκοκάστελλο είναι ενετικό μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων. Αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά κάστρα της Ελλάδος κυρίως εξαιτίας του φαινομένου που είναι γνωστό ως Δροσουλίτες, που παρατηρείται στον κάμπο γύρω από το κάστρο, κάποιες χρονιές στα τέλη της άνοιξης.

Το κάστρο χτίστηκε στο διάστημα 1371-74, από τους Ενετούς, κυρίαρχους τότε του νησιού της Κρήτης, με σκοπό την προστασία από τους πειρατές, αλλά και από τους συχνά εξεγειρόμενους Σφακιανούς. Σύμφωνα με τοπική παράδοση, το κάστρο χτιζόταν την ημέρα από τους Ενετούς στρατιώτες και το βράδυ οι Σφακιανοί με αρχηγούς τους έξι αδελφούς Πατσούς γκρέμιζαν ότι είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τελικά οι Βενετοί συνέλαβαν και εκτέλεσαν τους αδελφούς Πατσούς και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το κάστρο.

Κάποιες χρονιές, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, στην πρώτη πρωινή δροσούλα, εμφανίζονται οι Δροσουλίτες στην παραλία του Φραγκοκάστελλου. Οι Δροσουλίτες είναι τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, που σκοτώθηκαν κατά την υπεράσπιση του Φρουρίου στις 17 Μαΐου 1828.

Στη μάχη εκείνη, 600 παλικάρια αντιστάθηκαν σε 8000 Τούρκους για μια εβδομάδα, αλλά τελικά 335 από αυτούς σκοτώθηκαν, μαζί και ο αρχηγός τους. Οι νεκροί Τούρκοι ήταν 800. Σύμφωνα με το θρύλο, τα σώματα των Ελλήνων αγωνιστών έμειναν άταφα, ώσπου ένας δυνατός άνεμος μετέφερε άμμο από την παραλία της Ορθής Άμμου και κάλυψε τα σώματα τους.

Οι Δροσουλίτες εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου σαν ανθρωπόμορφες σκιές, μαυροντυμένες, περπατώντας ή καβαλώντας άλογα, φέρουν όπλα και κατευθύνονται από την Εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου προς το Φραγκοκάστελλο, και χάνονται στη θάλασσα. Περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλο για περίπου δέκα λεπτά, όταν επικρατεί άπνοια και υψηλή υγρασία.

Υποτίθεται ότι πολλοί άνθρωποι υπήρξαν κατά καιρούς μάρτυρες αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, προκαλείται από αντικατοπτρισμό λόγω της διάθλασης των ακτίνων του ήλιου με την υγρή ατμόσφαιρα της πρωινής δροσιάς. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι Δροσουλίτες εμφανίζονται μόνο στην πρωινή δροσιά (εξ ου και το όνομα τους), ενώ δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανένα.

Εμφανίσεις: Λέγεται ότι το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο, έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρισαν τους Δροσουλίτες. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τα φαντάσματα, νόμισε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους χωρίς φυσικά να πετύχουν κανέναν. Οι σκιές δεν εμφανίζονται κάθε χρονιά, και μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς καμιά εμφάνιση.

Αν είστε λάτρεις της ιστορίας το κάστρο του Φραγκοκάστελου είναι το ιδανικό μέρος για το γάμο που ονειρεύεστε.