Μονή Πρέβελη

Γάμος σε μοναστήρια

Μονή Αρσανίου

Ένα παλιό αντρικό μοναστήρι, 12 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου, στην κοινότητα Παγκαλοχωρίου, το οποίο ιδρύθηκε στην ύστερη βενετική περίοδο. Ιδρυτής ήταν κάποιος μοναχός Αρσένιος, από τον οποίο πήρε και το όνομα του.

To 1601 εγκαινιάστηκε ο ναός του Αγ. Γεωργίου, το Καθολικό της Μονής, σταυροειδής βασιλική με τρούλο.

Ο μεγάλος σεισμός του 1856 ήρθε να καταστρέψει μεγάλο μέρος της μονής και μια δεκαετία αργότερα οι μοναχοί διέθεσαν την περιουσία της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1866. Kατά την τελευταία Kρητική επανάσταση (1897-1898) το Aρσάνι έζησε το δικό του ολοκαύτωμα, με τον ηγούμενο Γαβριήλ Kλάδο να βρίσκει τον θάνατο σε συμπλοκή με τους Tούρκους. Αυτή ήταν η τελευταία προσφορά της μονής λίγο πριν από την απελευθέρωση της Kρήτης, Επόμενος σημαντικός σταθμός στην ιστορία της μονής είναι το 1941, όταν οι Γερμανοί εκτελούν τον μοναχό Δαμιανό Καλλέργη λόγω υπόθαλψης ανταρτών.

O σημερινός ναός κατασκευάστηκε το 1888 στη θέση του παλαιού και στον ίδιο τύπο με αυτόν. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κι αργότερα τοιχογραφήθηκε ο ναός και ιδρύθηκε το μουσείο και το συνεδριακό κέντρο.

Ο γάμος σας θα αποκτήσει άλλη διάσταση σε αυτό το επιβλητικό, σεβάσμιο και γεμάτο ιστορία μοναστήρι.

Μονή Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελη (Αγίου Ιωάννη Θεολόγου) βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, σε μια πανέμορφη φυσική τοποθεσία δυτικά από τις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη και υπάγεται στην Επισκοπή Λάμπης και Σφακίων. Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά μοναστήρια που βρίσκονται σε απόσταση 1,7 χλμ. μεταξύ τους, την Κάτω Μονή του Προδρόμου και την Πίσω Μονή του Θεολόγου. Το μοναστήρι έχει πλούσια ιστορία κι ένδοξο παρελθόν, λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης. Γι’ αυτό είναι από τα πιο γνωστά και αξιοσέβαστα μοναστήρια της Κρήτης. Ο δρόμος, 2 χλμ. από το μοναστήρι, οδηγεί στο ποτάμι με τα Φοινικόδεντρα, που κυλάει μέσα από το Κουρταλιώτικο φαράγγι, ένα μέρος με πυκνή βλάστηση και απότομα ψηλά τείχη, ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Κρήτης. Το όνομά του το πήρε από τους κρότους που δημιουργούνται όταν πέφτουν πέτρες από τον αέρα και κάνουν σαν κούρταλα (κρόταλα).

Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς χτίστηκε το μοναστήρι, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο πρώτος πυρήνας της Μονής οργανώθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του Κάτω Μοναστηριού του Προδρόμου, κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο της Κρήτης, περί το τέλος του 10ου ή τις αρχές του 11ου αιώνα, τότε που τα νότια παράλια της Κρήτης γέμισαν με μικρά και μεγάλα μοναστήρια. Είναι το πρώτο συγκρότημα, που συναντάει ο επισκέπτης όταν έρχεται από το Ρέθυμνο, το οποίο είναι ερειπωμένο. Βρίσκεται κοντά στο Μεγάλο Ποταμό και την καμαρωτή γέφυρα της περιοχής. Είναι ένα ακανόνιστο σύνολο κτιρίων με μια κεντρική αυλή, που στο κέντρο της βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ τριγύρω υπάρχουν η τράπεζα, το μαγειρείο, το ηγουμενείο, τα κελιά, διάφορα εργαστήρια, ελαιοτριβείο, αποθήκες, κ.α. Το μοναστήρι χρησιμοποιείτο παλαιότερα σχεδόν όλο το χρόνο, καθώς οι τριγύρω εκτάσεις ήταν ιδανικές για καλλιέργεια και κτηνοτροφία. Ωστόσο εγκαταλείφθηκε, καθώς καταστράφηκε και λεηλατήθηκε επανειλημμένα από τους διάφορους κατακτητές.

Ο γάμος σας θα αποκτήσει άλλη διάσταση σε αυτό το επιβλητικό, σεβάσμιο και γεμάτο ιστορία μοναστήρι.