Αρχαιοελληνικός Γάμος

Αρχαιοελληνικός Γάμος

Tα Κρητικά μυστήρια είναι ίσως τα αρχαιότερα στον Ελλαδικό χώρο, καθότι η Μινωική Κρήτη αποτελεί τον αρχαιότερο πολιτισμικά και θρησκευτικά Ελληνικό πολιτισμό.

Στην αρχαιότητα οι τελετές του γάμου, οι οποίες διαρκούσαν τρεις ημέρες, διακρίνονται:

  1. στα Προαύλια,
  2. τον κυρίως Γάμο και
  3. τα Επαύλια

Τα Προαύλια

Η ετοιμασία, το ζύμωμα των γαμηλίων άρτων (σημερινής κουλούρας) γινόταν και τότε, όπως και σήμερα, με ιεροτελεστία και σπονδές. Η νύμφη, που εγκατέλειπε τον άγαμο παρθενικό βίο της, αφιέρωνε τα προσωπικά της είδη στην Αρτέμιδα.

Την ίδια ημέρα λάμβανε χώρα το λουτρό των μελλονύμφων στην πατρώα οικία του καθενός. Πριν της κυρίας ημέρας της ιεροτελεστίας του γάμου, από μέρους της κάθε οικογένειας προηγείται η ειλαπίνη. Πρόκειται για τα επίσημα γαμήλια δείπνα που και σήμερα παραθέτουν οι γονείς στους καλεσμένους.

Ο Κυρίως Γάμος

Από νωρίς το πρωί κοσμούνταν οι πατρικές οικίες των μελλονύμφων με άνθη, στέφανα ελιάς και δάφνης καθώς και μυρτιάς.

Την κύρια ημέρα του γάμου από το πρωί, μετά την ετοιμασία και το στολισμό του γαμπρού και της νύμφης, γινόταν οι καθιερωμένες σπονδές στους εφέστιους θεούς και οι νόμιμες προβλεπόμενες θυσίες στους θεούς του Γάμου. Κατόπιν με το πέρας των θυσιών και των ευχών παρετίθετο συμπόσιο μεγάλο στο στολισμένο σπίτι, με ελιά και δάφνη, του πατέρα της νύφης, με ύμνους γαμήλιους, χορό και τραγούδια.

Η νύφη, η οποία ήταν στολισμένη με στεφάνι στα μαλλιά της και πέπλο στη κεφαλή της, μετέβαινε με πομπή κατά τις βραδινές ώρες στο σπίτι του νυμφίου. Κρατούσαν λαμπάδες αναμμένες στα χέρια και τραγουδούσαν γαμήλια τραγούδια και τον ύμνο του Υμέναιου.

Η υποδοχή της νύφης και η είσοδός της στο νέο οίκο της γίνονταν από τους γονείς του γαμπρού με τα λεγόμενα καταχύσματα.. Αυτά περιελάμβαναν άνθη, νερό, ρύζι, σύκα, καρύδια, μέλι. Η νύμφη οδηγείται στην παστάδα «το νυφικό δωμάτιο» και εκεί αφαιρούσε τον πέπλο της.

Επαύλια

Το πρωί (δεύτερη ημέρα γάμου), μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, η οποία αποκαλείται μυστική, νέοι και νέες τραγουδούσαν τα «εγερτικά» τραγούδια για τους νεόνυμφους .Η γαμήλια τελετή επισημότητα, επίδοση δώρων, χορών και συμποσίου. Αν ο γάμος έκλεινε στις τρεις ημέρες (το συνηθέστερο) ο νυμφίος παραθέτοντας γεύμα, τελούσε και τις καθιερωμένες σπονδές και θυσίες στους εφέστιους θεούς της οικογενείας, όπου συμμετείχε σ’ αυτές η νύμφη ως νέο μέλος της οικογένειας. Αρκετές φορές όμως ο γάμος έκλεινε την όγδοη ημέρα (όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης), οπότε η τελευταία αυτή τελετή ελάμβανε χώρα τότε. Στη συνέχεια οι νεόνυμφοι επισκεπτόταν την οικία των γονέων της νύμφης.

Την τρίτη ημέρα τελούνταν τα ανακαλυπτήρια, κατά τα οποία η νύμφη εμφανιζόταν χωρίς καλύπτρα σε όλους τους φίλους, συγγενείς και καλεσμένους του γάμου ως έγγαμος πλέον.

Οι λάτρεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θα αναβιώσουν με τον πιο αυθεντικό τρόπο τον αρχαιοελληνικό γάμο. Η τελετή περιλαμβάνει ιέρειες με αυθεντικές ενδυμασίες, αυλικούς (μουσικούς), επιλογή ενεργειακής τοποθεσίας, δαδοφόρους (συνοδούς της νύφης) καθώς και αυθεντικό αρχαιοελληνικό φαγητό.